Skip Navigation Links Skip Navigation Links Skip Navigation Links Skip Navigation Links

DVD Chronisch Ziek - Informatie en links

Begeleiding


Soms is het nodig om gebruik te maken van begeleiding bij het leren leven met een chronische aandoening. Je kunt een keuze maken uit verschillende soorten begeleiding, organisaties en hulpverleners:
 • Thuiszorg: Bij veel thuiszorgorganisaties kun je advies of informatie krijgen, of een cursus volgen, over het omgaan met de aandoening, gebruik van medicijnen, aanpassingen in huis, etc. Informeer hiervoor bij je eigen thuiszorgorganisatie.
  Overzicht thuiszorgorganisaties: www.thuiszorg.nl 

 • Cursussen: Voorbeelden van cursussen die ondersteunen bij het leren leven met je aandoening:
  - Reuma uitgedaagd
  - Goed leven met Diabetes
  - Op pad met Parkinson
  - Leven met een chronische ziekte
  - Pijn de baas
  - In de put, uit de put (depressie)
  - Wordt wijzer van elkaar (COPD)
  - Fibromyalgie, hoe verder?
  - Assertiviteitscursussen (o.a. via GGZ/thuiszorg)
  Patiënten- en thuiszorgorganisaties kunnen je hier nader over te informeren.
   
 • Revalidatiecentra: In een aantal specialistische instellingen, met name revalidatiecentra, kun je - afhankelijk van de aandoening - leren om zo goed mogelijk om te gaan met de aandoening en eventuele beperkingen.
  Een overzicht van centra in Nederland vind je op www.revalidatie.nl  

 • Maatschappelijk werk: In de meeste ziekenhuizen is een afdeling of een aantal medewerkers belast met medisch maatschappelijk werk. Zij kunnen helpen bij psychosociale problemen bij ziekte, opname en behandeling.
   
 • Gezondheidszorgpsychologen: De gezondheidszorgpsycholoog behandelt onder meer de psychische aspecten die samengaan met lichamelijke ziekte, invaliditeit en handicaps. Gezondheidszorgpsychologen werken onder andere in revalidatiecentra en instellingen voor gehandicaptenzorg, of in een zelfstandige praktijk.

 • Geestelijke gezondheidszorg: Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) instellingen bieden onder meer behandelingen, cursussen en trainingen die je kunnen helpen om beter te leren leven met een chronische aandoening. GGZ instellingen zijn gevestigd in de meeste grotere plaatsen in Nederland; zie voor links naar instellingen www.trimbos.nl  en www.ggznederland.nl.
 <- Terug naar overzicht
DVD Chronisch Ziek
Informatie en links:Skip Navigation Links


Copyright © RIOM BV   Email: info@riom.nl